Header background

Tästä ja tulevaisuudesta

Kaisa Peltosen ajatuksia tulevaisuuden päätöksenteosta

Säästöjä tietohallintoon avoimella lähdekoodilla

Puheenvuoroni valtuuston kokouksessa 10.11.2014

Tietohallinnon toimintamenot kasvavat talousarvioehdotuksen mukaan 350 000 euroa. Suurin menoerä on Microsoftin lisenssimaksujen korotukset eli 210 000 euroa. Lisäksi erilaiset tuki- ja ylläpitomaksut nousevat. Puuttuuko tietohallinnosta taito vai tahtotila löytää edullisempia ratkaisuja?

Tämän aamuisen uutisen mukaan Vantaalla tietohallinnosta on säästetty 4 miljoonaa avoimen lähdekoodin ja vankan kilpailutusosaamisen ansiosta. Myös Kortepohjan koululla on kokeiltu onnistuneesti Linux-järjestelmän käyttöä. Jyväskylässä aikaisempien selvitysten mukaan kuitenkin todettiin, että Linux-järjestelmän käyttö ei toisi säästöä, mutta suosituksena oli avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käytön ja Microsoft Multipointin käytön lisäämistä.

Ihmettelenkin, miten selvitysten lopputulokset olivat niin erilaisia kuin muissa kaupungeissa tehdyt ratkaisut kertovat ja miksi avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ei ole kokeiltu rohkeammin. Tietohallintoa on pyydetty vuonna 2011 edellisen Microsoftin-ohjelmistokauden alussa selvittämään avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttöä, mutta vain vähän muutoksia on tapahtunut eikä kattavaa selvitystä ole kuulunut.

Jyväskylässä siis edelleen Microsoft-jätti vie ja pieni vikisee. Lisenssimaksujen korotukset otetaan kiltisti vastaan ja raha virtaa ulkomaille.

Myös Helsingissä on haluttu päämäärätietoisesti hillitä tietohallinnon kustannusten nousua tekemällä yhteistyötä kaupungin kumppanikoodarien eli IT-huippuosaamistiimin kanssa. Kumppanikoodarit tekevät avoimen lähdekoodin hankkeiden lisäksi yhteistyötä virkamiesten kanssa selvittäen ohjelmistotoimittajien vaatimuksia. Helsingin kokemuksen mukaan kumppanikoodarit ovat osanneet arvioida paremmin tietojärjestelmien yhteensopivuuksia, hintoja ja liian sitovia sopimuksia. Käytännössä on siis säästetty rahaa.

Tietohallinnon tulee tehostaa ja järkevöittää toimintaansa. Tässä apuna voitaisiin käyttää esimerkiksi kumppanikoodarien apua, josta olen tehnyt tänään myös valtuustoaloitteen.

Kuvituskuva: Paco Espinoza / CC BY-NC-SA 2.0

Comments ( 2 )
 • Kari Kivelä says:

  Muutama kommentti:

  1. Microsoftin lisenssimaksut nousevat koska MS:n ohjelmistojen käyttö on lisääntynyt eri laitteilla ja lisensointi on saatava lailliseksi. Lisenssien hinnat ovat Jyväskylässä samat kuin Vantaalla.

  2. Vantaan tietohallinto on tänä vuonna säästänyt rahaa sen jälkeen kun Vantaa on lopettanut laiteostokset vanhalta yhteistyökumppaniltaan ja hankkinut laitteensa KL-kuntahankintojen kautta. Jyväskylä on jo vuosia hankkinut laitteensa julkisella ja seudullisella kilpailutuksella ja siis säästänyt tältä osin jo vuosikausia.

  3. Vantaa ei käytä avoimen lähdekoodin ohjemistoja sen enempää kuin Jyväskyläkään eikä ole tältä osin tehnyt säästöjä. Kuten uutisessa mainittiin, niin tällaisia haaveita Vantaan uudella tietohallintojohtajalla on toteuttaa tulevaisuudessa. Hankkeita ei kuitenkaan kuvattu tarkemmin.

  4. Kaikki kunnat käyttävät MicroSoftin käyttöjärjestelmiä työasemissaan siitä yksinkertaisesta syystä, että työntekijöiden sovellusohjelmistot vaativat tätä. Esim. sosiaali- ja terveystoimeen Suomessa ei ole vielä kukaan toimittaja kehittänyt Linux-pohjaisia tietojärjestelmiä.

  T. Kari Kivelä

 • kaisapeltonen says:

  Kiitos lisätiedoista Kari Kivelä! Jyväskylässä on tosiaan tehty myös hyvää työtä. Uudenlaisia lähestymistapoja täytyy kuitenkin jatkuvasti etsiä ja kehittää. Esimerkiksi avoimen lähdekoodin ohjelmistoja on kokeiltu tähän mennessä vielä vähäisesti. Tähän on kuulemma kuitenkin tulossa muutosta ja ohjelmistojen käyttöä pyritään lisäämään. Microsoftin valta-asema on tosiaan heikosti muutettavissa eikä esim. Linux sovellu kaikkiin paikkoihin. Avoimen lähdekoodin ohjelmistoja voidaan kuitenkin käyttää rinnakkain Microsoftin ohjelmistojen kanssa ja vähitellen totuttaa ihmisiä käyttämään myös muita kuin Microsoftin ohjelmistoja.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jyväskylä
kaisa.peltonen@vihreat.fi
040 778 0541

Ota yhteyttä

Kiitos, että otit yhteyttä! Viestisi Kaisalle on toimitettu perille. Ohops!Tarkista, että olet täyttänyt kaikki kentät oikein.
Tyhjennä
© 2014-2021 Kaisa Peltonen.